En kontrovers under uppbubbling är huruvida Amazon bryter mot upphovsrättslagar i och med att den nya Kindle 2 har inbyggd text-to-speech-funktion (ungefär som en Amiga 500 från 80-talet, alltså). Vissa, t.ex. the Authors Guild, anser att det är ett tveklöst brott mot upphovsrätten, att denna funktion skapar ett bearbetat verk.
Om det skulle fastställas av domstolarna, så är min första tanke att det skulle vara jäkligt tråkigt för alla som är beroende av skärmläsare för att kunna använda datorer (och, indirekt, använda bank, läsa nyheter, kommunicera med vänner, helt enkelt fungera i samhället). Tough luck. Ännu några offer på upphovsrättens altare.
Men sen är ju frågan hur långt man kan dra det hela. När jag lärde mig läsa svenska, så var det genom att min farmor och farfar skickade serietidningar (Bobo, baby!), och kassettband där de har läst in tidningen. Det ter sig ju ett mycket tydligare brott mot upphovsrätten än Amazons, givet att i Amazons fall existerar ju verket endast tillfälligt, och vissa sådana verk har ju åtminstone tidigare getts en speciell status (t.ex. kopior som skapas i RAM-minne när ett verk spelas).
Draget riktigt till sin spets, kan man verkligen ta för givet att framtidens föräldrar överhuvudtaget får läsa för sina barn utan att det räknas som ett framförande?
Pingback: Insane Meditation » Blog Archive » Apropå Kindle2
Pingback: Insane Meditation » Blog Archive » Hurra, mer DRM!