Om man tittar förbi detaljfrågor i utformningen, så har sjukförsäkringen ett ytterst enkelt och tydligt syfte: att människor inte ska råka ut för oöverstigliga ekonomiska problem vid en oförutsedd händelse man inte kan rå för själv.
En graviditet är dock inte en oförutsedd händelse man inte kan rå för själv. Det är ett ytterst medvetet, och frivilligt, tillstånd, som dessutom ger gott om tid från det är påbörjat tills det börjar leda till problem.
Ja, självklart är det besvärligt att vara höggravid med tvillingar. Man kanske inte kan eller bör jobba när man närmar sig slutet av graviditeten. Ett förslag är att ta ut semester, eller om man inte har någon kvar, tjänsteledigt. Det finns till och med möjlighet att ta ut en del av föräldrardagarna innan födelsen. Fast det vill inte Rosita Rylander (eller otaliga andra, den här typen av artiklar poppar upp med jämna mellanrum). Det är inte så att hon “tvingas jobba”, som Aftonbladet hävdar i rubriken, för hon har alla möjligheter att slippa. Men hon vill helt enkelt äta tårtan och ha kvar den, slippa jobba, ha kvar alla sina föräldrardagar till senare, och ändå bli försörjd av andra.
Är det konstigt att sjukförsäkringen kostar en förmögenhet, och ändå inte räcker till för folk som verkligen råkar illa ut, när de stora massorna aldrig vill ta ansvar för sina egna livsbeslut?